Ceriter, pionier in looptherapie, heeft met succes € 1.100.000 aan investeringen opgehaald. Deze aanzienlijke financiële injectie maakt een volgende groeifase mogelijk: commerciële opschaling en verdere ontwikkeling van hun technologie. De investering wordt mogelijk gemaakt door een coalitie van partners, waaronder Birdhouse Ventures, imec.istart, een groep business angels en het Limburg Startup Capital Fonds van LIOF, dat een leidende rol vervulde. Het vertrouwen van deze gerenommeerde partijen benadrukt het enorme potentieel van Ceriter’s innovatie en de meerwaarde voor de revalidatiezorg.
Looptherapieplatform biedt uitkomst voor revalidatie
Ceriter heeft een baanbrekend looptherapieplatform ontwikkeld voor revalidatiecentra en fysiotherapiepraktijken. De therapie is specifiek gericht op patiënten die weer correct moeten leren lopen, bijvoorbeeld na een beroerte, trauma, orthopedische operatie, amputatie… Met behulp van real-time data geeft het platform fysiotherapeuten diepgaand inzicht in het looppatroon van deze patiënten, waardoor zij gerichte en effectieve therapieën kunnen bieden.
De kern van dit platform is de Stride One: slimme inlegzooltjes met geïntegreerde sensoren en een processor genaamd Cericom. Deze zooltjes worden verbonden met een Android-smartphone en een dashboard. “Het zooltje plaats je in een schoen en je klikt er een zendertje aan vast. Zodra de patiënt begint te lopen, registreren de sensoren de bewegingen,” legt Piet Stevens, oprichter van Ceriter, uit. “Therapeuten krijgen daarmee een gedetailleerd beeld van het looppatroon. Daarnaast kunnen patiënten zelfstandig oefenen met real-time feedback van de app. Het is een hulpmiddel dat revalidatie écht kan versnellen en verbeteren. Je mag het gerust een slim zooltje noemen.”
De technologie biedt aanzienlijke voordelen: patiënten leren beter opnieuw lopen, herstellen completer, en therapeuten hebben meer tijd voor oefening en behandeling.
Snelle ontwikkeling
De ontwikkeling van de Stride One begon in 2018, geïnspireerd door de uitdagingen van CVA en Parkinson-patiënten. Piet Stevens zag hun worstelingen en ontwikkelde binnen twee dagen een werkend prototype. Toen begon de weg naar een werkend product. LIOF ondersteunde Ceriter voor de verdere ontwikkeling vanuit het innovatieprogramma LimburgToekomstbestendig. De Vlaamse Ontwikkelmaatschappij Vlaio leverde eveneens een bijdrage. De verdere ontwikkeling en productie gebeurde samen met onder andere Maastricht Instruments en Productronics.
Doorgroei
Inmiddels is de Stride One een bewezen innovatie met veel potentieel om revalidatiezorg te verbeteren. Met deze grote kapitaalronde kan Ceriter de volgende stap zetten en wordt de sales en marketing afdeling vormgegeven, gericht op revalidatieklinieken. Deze groei zal naar verwachting leiden tot tien extra arbeidsplaatsen in Limburg eind 2028.
De productie en assemblage van de zooltjes vinden voor een groot deel plaats in Limburg, net als de commerciële en operationele activiteiten. De verdere software ontwikkeling gebeurt in België. Ook hier zal de groei leiden tot extra banen.